Φεστιβάλ

9ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» – Απολογισμός

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, «ΤΕΡΨΙΣ». Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ εδώ και πέντε χρόνια είναι ο καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Αντώνης Κουφουδάκης. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμό κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, Γεράσιμου Μηλιαρέση.

Για 9η χρονιά φέτος πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας σε διάφορες αίθουσες συναυλιών της πόλης της Καλαμάτας, όπου οι ακροατές ξεπέρασαν τα 1500 άτομα. O αριθμός αυτός επιβεβαιώνει την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμό αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι άνθρωποι της πόλης και όχι μόνο το έχουν αγκαλιάσει.

Η έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, με την παράσταση «Η Κιθάρα της πόλης». Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας έπειτα από την πρόσκληση που απηύθυνε προς όλους τους καθηγητές κιθάρας που διδάσκουν σε Ωδεία της πόλης, διοργάνωσε ένα Gala κιθάρας. Σε αυτό συμμετείχαν οι Θοδωρής Παναγόπουλος, Γιώργος Χόχωλης και Αντώνης Κουφουδάκης. Μας παρουσίασαν έργα των L.Brouwer, R.Dyens, I. Albeniz, M.C.Tedesco και Θ.Παναγόπουλου. Φιλική συμμετοχή στο πιάνο είχε ο Λουκάς Γεώργας (καθ. πιάνου Δ.Ω.Κ.).

Την ίδια βραδιά το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας συμβάλλοντας στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών φιλοξένησε τον Παναγιώτη Τζώρτζη, που απέσπασε το Ά Βραβείο του 8ου Διαγωνισμού Κιθάρας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης». Μας παρουσίασε έργα των J.Dowland, N.Pagannini κ.ά.

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Της μουσικής το παραμύθι». Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ήρθαν σε επαφή με μουσικούς όρους, γνώρισαν την κιθάρα, καθώς και άλλα μουσικά όργανα μέσα από εμψυχωτές μουσικούς σε μια διαδραστική παράσταση σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητικών ομάδων. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη και στις τέσσερις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχαμε την χαρά να απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα ντουέτα κιθάρας στον κόσμο. Μια εκπληκτική συναυλία του «DUO MELIS». Ο Αλέξης Μουζουράκης και η Susana Prieto τίμησαν την πόλη της Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Κιθάρας με την παρουσία τους. Το κοινό έφυγε κατενθουσιασμένο από την κατάμεστη αίθουσα. Οι δύο εξαιρετικοί μουσικοί έχουν κατακτήσει Ά Βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχουν παίξει στις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο και έχουν συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες όπως Berliner Symphoniker, Neubrandenburger Philharmonie, Bayerische Kammerphilharmonie, Radio Orchestra of Bucharest και την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Leo Brouwer. Μας ταξίδεψαν με έργα A.Piazzolla, J.Rodrigo, A.D.Lhoyer, D.Scarlatti, E.Granados, A.E.Ginastera.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας έλαβε χώρα το DUO MELIS «Masterclass» Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ατομικά μαθήματα με τους σπουδαίους σολίστ κιθάρας και να συζητήσουν μαζί τους θέματα που αφορούν τον ήχο, την ερμηνεία και την τεχνική.

To Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο Θ.Αγγελόπουλος πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Η μουσική των ποιητών». Τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σπουδαίων ποιητών μελοποιημένοι από σπουδαίους συνθέτες. Ο Γ.Ρίτσος, ο Ο.Ελύτης και ο Ν.Γκάτσος συνάντησαν τον Μ.Θεοδωράκη, τον Στ.Γυφτάκη και τον Μ. Χατζιδάκη αντίστοιχα ενώ την παράσταση συμπλήρωσαν τέσσερα παραδοσιακά ισπανικά ποιήματα μελοποιημένα από τον F.G.Lorca.

Συμμετείχαν η Κατερίνα Παλαιολόγου στο τραγούδι, η Παναγιώτα Ηλιοπούλου στην αφήγηση και ο Αντώνης Κουφουδάκης στην κιθάρα.
Όπως σε όλες τις συναυλίες του Φεστιβάλ έτσι και σε αυτή η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Το κοινό αποθέωσε τους τρεις καλλιτέχνες με ένα πολύ θερμό χειροκρότημα!

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας παρακολουθήσαμε ένα «Ρεσιτάλ κιθάρας» με το Δημήτρη Κοτρωνάκη. Ο Δημήτρης Κοτρωνάκης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους κιθαριστές της γενιάς του. Έχει κατακτήσει πολλά Ά Βραβεία σε Διεθνείς Διαγωνισμούς και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία του καθήλωσε το κοινό. Μας παρουσίασε έργα των G.Drozd, V. Ivanovic, L. Brouwer, M.Gangi, A.Ourkouzounov, Š.Rak.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο Θ.Αγγελόπουλος, όσοι τυχεροί πρόλαβαν και έκλεισαν θέση, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο «Masterclass» του Δημήτρη Κοτρωνάκη. Οι συμμετέχοντες έκαναν ατομικά μαθήματα με το σπουδαίο σολίστ κιθάρας.

Στη συνέχεια συνέβησαν γεγονότα που δεν μπορούσε να τα προβλέψει κανείς. Λόγω της πανδημίας του κορονοιου και της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας ενημέρωσε το κοινό του με την παρακάτω ανακοίνωση για τη μη διεξαγωγή δύο κορυφαίων για την χρονιά εκδηλώσεων.

«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τα προληπτικά μέτρα αναβάλλονται όλες οι δράσεις του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα δημοσιευτούν οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και των συναυλιών. Με την τέχνη της κιθάρας σύμμαχό μας θα περάσει και αυτό!»

Δυστυχώς, οι παραστάσεις «Η φωνή του Μπάμπη Τσέρτου συναντά την κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Νιάρχου» και «Η φλόγα του flamenco στην Καλαμάτα» με 5 καλλιτέχνες από την Ανδαλουσία και τον Σωκράτη Μαστροδήμο λόγω της κατάστασης δεν κατόρθωσαν να πραγματοποιηθούν. Ελπίζουμε το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις δύο παραπάνω εκδηλώσεις. Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία του κορονοϊού και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία.

Παρά τις δυσκολίες, το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Ιουλίου 2020, το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας επανήλθε δυναμικά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και κατάφερε να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τον 9ο Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης».

Οι 35 συμμετέχοντες που ήρθαν από όλη την Ελλάδα τίμησαν με την παρουσία τους το θεσμό. Η συνέπεια και η δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα έχουν ανάγει το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας σε ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ Κιθάρας της χώρας και η αναγνωρισιμότητά του προσελκύει σπουδαίους κιθαριστές. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας, όλοι οι συμμετέχοντες που ήρθαν στην Καλαμάτα να διαγωνιστούν έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε αντίστοιχους εγχώριους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Κάθε χρόνο το επίπεδο ανεβαίνει και τελικά όλη αυτή η ζύμωση επιστρέφει ατόφια στην τάξη κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας που μετρά πλέον πλήθος ταλαντούχων κιθαριστών με υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς, φέτος το κοινό δεν είχε την δυνατότητα να δώσει το παρών σε αυτή την μεγάλη γιορτή μιας και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό επέβαλαν την διεξαγωγή μιας κλειστής για το ευρύ κοινό διαδικασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.