Ακούστε τον νέο δίσκο του Παρασκευά Καρασούλου “Της ομορφιάς το άγριο φιλί” – H νέα κυκλοφορία της Μικρής Άρκτου
Η Μικρή Άρκτος με χαρά, υποδέχεται στον εκδοτικό της κατάλογο, ένα σημαντικό δισκογραφικό γεγονός: την έκδοση σε βιβλίο – ψηφιακό δίσκο, του νέου κύκλου τραγουδιών του Παρασκευά Καρασούλου, με τίτλο Της ομορφιάς το άγριο φιλί.
Δεκαπέντε τραγούδια σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου, που μελοποιήθηκαν από οκτώ σημαντικούς έλληνες συνθέτες (Γιώργο Ανδρέου, Γκωτιέ Βελισσάρη, Χρίστο Θεοδώρου, Ελένη Καραΐνδρου, Στέφανο Κορκολή, Νίκο Κυπουργό, Χρήστο Νικολόπουλου, Θοδωρή Οικονόμου), με ερμηνευτή τον Θοδωρή Νικολάου, αποτελούν τον κύκλο τραγουδιών Της ομορφιάς το άγριο φιλί.
Η ομορφιά, ως αίτημα, καλλιτεχνική αναζήτηση, συναισθηματική συγκίνηση αλλά και ως δημιουργικό αποτύπωμα, ως ζωή, αγωνία και μνήμη, αποτελούν τον θεματικό άξονα, αυτής της νέας στιχουργικής εργασίας του Παρασκευά Καρασούλου.
Δώδεκα καινούργια τραγούδια που μελοποίησαν πέντε από τους οκτώ συνθέτες, ζωγραφίζοντας με τα χρώματά του ο καθένας τους, τους αντίστοιχους στίχους. Και τρία τραγούδια που έρχονται από το παρελθόν, αλλά επιλέχθηκαν γιατί ανήκουν αυτονόητα και αυτοδίκαια εδώ, σ’ αυτό τον κύκλο.
Τη μουσική σε έξι από τα δώδεκα καινούργια τραγούδια υπογράφει ο ταλαντούχος νέος συνθέτης Γκωτιέ Βελισσάρης. Ο Γκωτιέ Βελισσάρης με αυτά τα τραγούδια, αποδεικνύει πως αποτελεί έναν νέο, ελπιδοφόρο συνθέτη, γεμάτο δύναμη και χάρισμα, που μπορεί να σταθεί δίπλα στους ήδη καταξιωμένους συνθέτες – συνυπογράφοντες. Κι είναι πρόσθετη χαρά για τη Μικρή Άρκτο που οι συνθέτες στο σύνολό τους, ακολουθούν αδιάσπαστα και αδιάλειπτα σ’ αυτόν τον δίσκο, τη ροή των γενεών, φτάνοντας με εκείνον, ως την νεότερη γενιά στην «Ομορφιά…».
Η παρουσία της Ελένης Καραΐνδρου στον κύκλο αυτό των τραγουδιών, προσδίδει τιμή, χαρά και βαρύτητα στην έκδοση, αφού όλοι γνωρίζουν πόσο το μέγεθος του ταλέντου της, καθορίστηκε πάντα από την ακριβή και σπάνια κατάθεσή του. Εδώ η Ελένη Καραΐνδρου, με λυρισμό, ευαισθησία και ποιητική δύναμη, μελοποίησε το τραγούδι «Πρώιμο Φθινόπωρο» (Ελλοπία ΙΙ) του Π. Καρασούλου, ένα τραγούδι ιστορικής αυτογνωσίας και αναφοράς, για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, ενώ ο στιχουργός, έντυσε με τους στίχους του μια σύνθεση της Ελένης, από την ταινία L’ Africana (1990), χρησιμοποιώντας τη ζωή και τους σταθμούς της συνθέτριας, ως βασικό υλικό της στιχουργικής του. Προέκυψε έτσι το δεύτερο τραγούδι που συνυπογράφουν οι δύο δημιουργοί, το «Φώτα μεγάλα».
Ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Παρασκευάς Καρασούλος, συναντιούνται για πρώτη φορά ως συνδημιουργοί σ΄ αυτό το δίσκο. Κι αυτό από μόνο του είναι μια είδηση. Πόσο μάλλον όταν στο τραγούδι που συναντιούνται, η έκπληξη βρίσκεται τόσο στην ενορχηστρωτική προσέγγιση της αποτύπωσής του, όσο και στην ευαισθησία που ο Χρήστος Νικολόπουλος προσέγγισε τους στίχους του Καρασούλου. Ο Χρήστος Νικολόπουλος παραμένει ο κορυφαίος λαϊκός συνθέτης στη χώρα μας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και η δική του παρουσία εξασφαλίζει τα απαραίτητα χρώματα που αλλιώς θα έλειπαν από την «Ομορφιά..».
Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Παρασκευάς Καρασούλος, σταθεροί συνεργάτες για πάνω από 25 χρόνια με διαφορετικούς, ποικίλους και πάντα αλληλοαναφορικούς τρόπους, μελοποίησε ένα τραγούδι που ήταν από τα πρώτα που δημιούργησαν τον κύκλο της «Ομορφιάς…».
«Ο Γιώργος έβαλε τα πρώτα θεμέλια του σπιτιού, εξασφαλίζοντας τον στόχο αλλά και την σταθερότητα της δημιουργίας αυτού του κύκλου» λέει ο στιχουργός και παραγωγός του δίσκου, Παρασκευάς Καρασούλος. Η «Πραγματικότητα» (τίτλος του τραγουδιού που οι δύο δημιουργοί συνυπογράφουν), είναι ένα τραγούδι που περιγράφει εκτός των άλλων τον κοινό κώδικα αισθητικής που μοιράζονται οι δύο δημιουργοί χρόνια τώρα.
«Ο Χρίστος Θεοδώρου, στον κύκλο αυτό των τραγουδιών υπήρξε και συνθέτης και ενορχηστρωτής και κυρίως απαραίτητος συνεργάτης, στο βασικό πλήρωμα που πλοήγησε το καράβι ως το λιμάνι του. Είναι χαρισματικός συνθέτης με πλούσια γκάμα συνθετικής παλέτας και ταυτόχρονα ευέλικτος, συνεργάσιμος και τελικά πολύτιμος» λέει ο Π. Καρασούλος. Ο Χρίστος Θεοδώρου συμμετέχει με μουσικές του σε δύο τραγούδια (Η ζωή, Δαχτυλίδι), φωτίζοντας με ένα από αυτά τον επίλογο του δίσκου.
Τα τραγούδια «Περπάτησε η Ομορφιά» (από τον κύκλο τραγουδιών Παλίρροια), «Ένα μου» (από τον κύκλο τραγουδιών Στην ίδια ζωή) και «Από τα βέλη σου κανένας δεν γλυτώνει» (από τον κύκλο τραγουδιών Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας), που ο στιχουργός έχει συνυπογράψει αντίστοιχα με τον Στέφανο Κορκολή, τον Θοδωρή Οικονόμου και τον Νίκο Κυπουργό, εντάχθηκαν σ’ αυτή την ενότητα γιατί θεματικά και μουσικά ταίριαζαν, αλλά και γιατί οι ερμηνείες που επιτεύχθηκαν τους έδωσαν μια ζωντάνια κι ένα πρόσθετο ενδιαφέρον.
Η Χριστίνα Μαξούρη (συμμετέχει στο τραγούδι «Από τα βέλη σου κανένας δεν γλυτώνει») και η 17χρονη Μιράντα Ζαφειροπούλου (συμμετέχει στο τραγούδι «Περπάτησε η ομορφιά») τραγουδώντας εξαίσια μαζί με τον Θοδωρή Νικολάου η κάθε μια τους, ανανεώνουν τη δύναμη των τραγουδιών αυτών και τα εντάσσουν στο συγκεκριμένο κύκλο με τις ερμηνείες τους…
Την ερμηνεία των τραγουδιών του κύκλου «Της ομορφιάς το άγριο φιλί», ανέλαβε ο Θοδωρής Νικολάου. Ένας νέος, ταλαντούχος ερμηνευτής που υπηρέτησε τις διαφορετικές και διαφοροποιημένες ερμηνευτικές ανάγκες των τραγουδιών, με άνεση, ευαισθησία, δύναμη και λυρισμό, μένοντας πιστός στις απαιτήσεις του στιχουργικού λόγου και των μελοποιήσεών του. Ο Θοδωρής Νικολάου, με τον κύκλο αυτό τραγουδιών παραδίδει όχι μόνο σπουδαίες ερμηνευτικές στιγμές αλλά και την υπόσχεση μιας «ακριβής» και μελετημένα επιλεκτικής πορείας στο ελληνικό τραγούδι.
Τις γεμάτες χρώματα ενορχηστρώσεις των τραγουδιών υπογράφει σε έντεκα από αυτά ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου, ενώ σε τέσσερα τραγούδια οι υπογραφές ανήκουν, στον Γιώργο Ανδρέου (ο κύριος Γκωγκέν), στον Απόστολο Κίτσο (Ένα μου), στον Θάνο Καλέα (Παλιές Ψυχές) και στον Θοδωρή Νικολάου (Περπάτησε η ομορφιά).
Εικοσιπέντε εξαιρετικοί μουσικοί συνέπραξαν ώστε να διαμορφωθεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που από την αρχή θέλησαν να αποδώσουν σ’ αυτήν την παραγωγή οι συντελεστές της, πλησιάζοντας με υψηλούς αισθητικούς όρους κάθε ένα από τα τραγούδια. Την επιμέλεια και τη δημιουργική του φροντίδα του ήχου ανέλαβε ο Θάνος Καλέας.
Τον σχεδιασμό της έκδοσης, είχε ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης. Τα σχέδια που κοσμούν την έκδοση είναι από το βιβλίο του 1812 Εικονολογία παιδική, που ευγενικά επέτρεψε τη χρήση τους η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.
Τη διεύθυνση παραγωγής είχε ο Παρασκευάς Καρασούλος.
Το ελληνικό τραγούδι, είναι εδώ: Εννέα δημιουργοί το αποδεικνύουν με το έργο τους, συμμετέχοντας με τραγούδια τους στον δίσκο αυτό, τραγούδια διαχρονικής αξίας και μεγάλης ευαισθησίας, που μιλούν για το σήμερα, τις ζωές μας και τις ανάγκες μας.
Καλή Ακρόαση
Ταυτότητα δίσκου
Της ομορφιάς το άγριο φιλί
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου, Γκωτιέ Βελισσάρης, Χρίστος Θεοδώρου, Ελένη Καραΐνδρου, Στέφανος Κορκολής, Νίκος Κυπουργός, Χρήστος Νικολόπουλος, Θοδωρής Οικονόμου.
Ερμηνευτής: Θοδωρής Νικολάου
Ενορχηστρώσεις: Χρίστος Θεοδώρου, Απόστολος Κίτσος, Γιώργος Ανδρέου, Θάνος Καλέας, Θοδωρής Νικολάου.
ISBN: 978-618-5412-29-6
Παραγωγή : Μικρή Άρκτος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη mtsolaki@gmail.com