Βιβλίο

“Φύλλα Χλόης” του Walt Whitman από τις Εκδόσεις Κέδρος

Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το ποιητικό έργο του Walt Whitman «Φύλλα Χλόης». Το βιβλίο αποτελεί μια εκτεταμένη ανθολογία από το σύνολο του έργου του κορυφαίου Αμερικανού ποιητή κι έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς περιέχει τα σημαντικότερα ποιήματα που έγραψε σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Την μετάφραση κι επιλογή έχουν κάνει η Ελένη Ηλιοπούλου και η Κατερίνα Ηλιοπούλου.

To έργο του Walt Whitman (1819-1892) επηρέασε όχι μόνο την αγγλόφωνη, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία με την νεωτερικότητά του. Την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκαν, το 1855, τα Φύλλα Χλόης αποτέλεσαν έργο ρηξικέλευθο: Μακροπερίοδοι και ανισοσύλλαβοι στίχοι, παρατακτική σύνδεση, καθημερινός λόγος, ακανόνιστη στίξη, απουσία μέτρου και ομοιοκαταληξίας. Όλα έρχονταν σε αντίθεση με την παραδοσιακή ποιητική φόρμα. Εκτός όμως από τις μορφολογικές αποκλίσεις της ποίησης με τα οποία είναι εξοικειωμένος πλέον ο σύγχρονος αναγνώστης, η εκφραστική τόλμη και εκκεντρικότητά του Whitman επίσης προκαλούσαν το αναγνωστικό κοινό της εποχής.

Μετά την πρώτη έκδοση των Φύλλων Χλόης ακολούθησαν επανειλημμένες επανεκδόσεις διορθωμένες και εμπλουτισμένες με νέα ποιήματα. Τελευταία κατά σειρά ήταν η έκδοση του 1892, λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του ποιητή, που περιλάμβανε περισσότερα από τετρακόσια ποιήματα, ενώ παράλληλα συνοδευόταν από μία ευρύτερη αποδοχή του Whitman. Το βιβλίο έχει στο εξώφυλλο φωτογραφία του ποιητή σε μεγάλη ηλικία με τα άσπρα γένια και στις τελευταίες σελίδες την φωτογραφία της νεανικής του ηλικίας, για την οποία αποκλήθηκε «Αμερικανός Αδάμ». Η ελληνική μετάφραση των «Φύλλων Χλόης» εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την γέννηση του ποιητή. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης σημειώσεις και εργοβιογραφία, καθώς και επίμετρο της Κατερίνας Ηλιοπούλου και πρόλογο της καθηγήτριας Αμερικανικών Σπουδών, Ντόρας Τσιμπούκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.