Ειδήσεις

Η Ακρόπολη που μας φωτίζει όλους

O νέος φωτισμός της Ακρόπολης: Ακόμα και αν η ομορφιά δεν σώζει τον κόσμο, μπορεί να τον κάνει καλύτερο.

Δείτε εδώ το ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό δρώμενο: https://youtu.be/W4uguDNocZ4

Ένα έργο φωτός στο λίκνο της δημοκρατίας αποδόθηκε χθες βράδυ παραδίδοντας την Αθήνα λουσμένη στο φως. Μια λιτή τελετή παρουσίασης έστρεψε το βλέμμα των ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη στον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, στέλνοντας ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας.
Την ειδική εκδήλωση στον Λόφο Νυμφών στην Πνύκα τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση. Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη μελέτη του έργου, επιλέχθηκε η διεθνούς κύρους και βραβευμένη με ΕΜΜΥ σχεδιάστρια φωτισμού κα Ελευθερία Ντεκώ.
Η τελετή παράδοσης περιλάμβανε ένα ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό δρώμενο σε φωτιστική επιμέλεια της Ελευθερίας Ντεκώ, σκηνοθεσία βίντεο του Αλέξανδρου Μαραγκού και πρωτότυπη μουσική στην κινηματογραφημένη εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου, με τη συνεργασία του Χρήστου Σαρρή εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση. Δέσμες λευκού φωτός αναδύθηκαν μέσα από τον Ιερό Βράχο στέλνοντας παντού ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς, πριν παραδοθεί στους πολίτες ο νέος λευκός φωτισμός.
Πλέον και η νυχτερινή Ακρόπολη εκπέμπει τη λάμψη που της αξίζει.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα Τείχη, αλλά και μεταξύ τους. Εκτός από το αισθητικό μέρος, η μελέτη συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Μειώθηκε το φαινόμενο της φωτορύπανσης, αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρικοί πίνακες, τοποθετήθηκαν 609 (40% λιγότεροι σε σχέση με πριν) φωτιστικοί προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με ελάχιστο κόστος συντήρησης και εξοικονόμηση πάνω από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, βελτιώθηκαν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία και, κατ’ επέκταση, η αισθητική του χώρου.
Ο νέος φωτισμός αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Αλλάζοντας την πόλη, αλλάζουμε κι εμείς. Βελτιώνοντας την όψη και τις υποδομές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνουμε ένα μήνυμα προσβασιμότητας προς το κοινωνικό σύνολο. Ο σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς και οι ολοκαίνουριες διαδρομές ΑμεΑ θα αποδοθούν στο κοινό στις 3 Δεκεμβρίου, τιμώντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.