Η Άποψή μας

Η Άποψή μας για την παράσταση “Αστεροειδής Κ2467” στον Μικρό Κεραμεικό

Γράφει η Αφροδίτη Φλώρου
09/11/23

Ο θίασος Αντάμα επέλεξε να καταπιαστεί θεατρικά με το μυθιστόρημα της Αλεξάνδρα Μ. Κολοντάι Βασιλίσα Μαλίγκινα, μιας δυναμικής κουμουνίστριας που έζησε την περίοδο της προετοιμασίας και νίκης της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης καθώς και τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η παράσταση στέκεται κυρίως στη στάση ζωής της γυναίκας αγωνίστριας και στην σχέση της με τον σύντροφο- φίλο -εραστή της Βλαντιμίρ, την οποία προσπαθεί να αντιπαραβάλει με τις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις. Η παράσταση πήρε τον τίτλο της από τον Αστεροειδή 2467 Κολοντάι, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1966 από τη Σοβιετική αστρονόμο Λιουντμίλα Τσερνίχ, που παρατηρούσε τον ουρανό και τα άστρα του από την Κριμαία.

Η ομάδα ανέδειξε ένα πολύ ενδιαφέρον και εν πολλοίς άγνωστο στις μέρες μας θέμα: το πόσο ουσιαστικά προοδευτική, ανεξάρτητη και χειραφετημένη μπορούσε να είναι η γυναίκα σε εκείνον τον χώρο και το χρόνο της ιστορίας. Με μια εύστοχη συρραφή αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα οι ηθοποιοί κατάφεραν να υπογραμμίσουν πόσο μπροστά από την εποχή της, πόσο προοδευτική ακόμη και για τη δική μας εποχής υπήρξε αυτή η γυναίκα. Ο θίασος χαρακτηριζόταν υποκριτικά από μια απολαυστική φυσικότητα χωρίς ωστόσο να χάνει τις αιχμές του στα σημεία που χρειάζονταν ένταση. Η Δανάη Αλυσανδράτου πέτυχε με εξαιρετική ισορροπία να είναι γλυκά κωμική, χωρίς να πέσει στην παγίδα της φαιδρότητας. Η Κατερίνα Καϊμά και ο Άρης Μπαταγιάννης, δύο εξαιρετικοί αφηγητές, κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον και συμπλέκονταν αρμονικά με τη δράση. Η Βιβή Τάγαρη και ο Συμεών Κωστάκογλου ζωντάνεψαν το ζευγάρι του έργου, ενσαρκώνοντάς το με μεγάλη τρυφερότητα. Τέλος η Ειρήνη Λιγάτου ακροβάτησε με προσοχή ανάμεσα στο κωμικό και στο δραματικό, κι έδωσε μια επιπλέον ένταση στην κορύφωση του τέλους. Η κινησιολογία της Λαμπρινής Κόλια προσέθεσε αυτή την υπερβατική- συμπαντική διάσταση καθιστώντας σαφές πως το έργο κινείται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Η μουσική του Δημήτρη Ανδρονιάδη αγκάλιασε την παράσταση και έδωσε βάθος στην ατμόσφαιρα.

Από άποψη δραματουργίας, έφυγα από την παράσταση με κάποια ερωτηματικά. Γνώρισα τη Βασιλίσα Μαλίγκινα από το βιβλίο της Κολοντάι κι από τα αποσπάσματα που ακούστηκαν στην παράσταση. Κατάλαβα το βάθος αυτής της γυναίκας, την πολιτική της ταυτότητα, την κομματική της δράση και το μέγεθος της ταξικής της συνείδησης. Κατάλαβα πως όλη η στάση ζωής της φιλτράρεται μέσα από την πολιτική καθότι ο άνθρωπος «είναι φύσει ζώον πολιτικόν». Ποια ήταν όμως η γυναίκα του σήμερα με την οποία συγκρίθηκε η Βασιλίσα επί σκηνής; Είναι μια γυναίκα με ταξική συνείδηση; Έχει πολιτική δράση; Ή αντιστοιχεί στη μυθιστορηματική Νίνα; Η σύγχρονη εκδοχή της Βασιλίσα παρουσιάστηκε με έναν τρόπο αρκετά δισδιάστατο με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό να χαθεί το διακύβευμα της σύγκρισης.

Ωστόσο είναι μια παράσταση που σίγουρα θα απολαύσετε πάνω σε ένα θέμα που – δυστυχώς- σπάνια θίγεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.