Η Άποψή μας

Η Άποψή μας για την παράσταση “Η δεξιά τσέπη του ράσου” στο Σύγχρονο Θέατρο.

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου κάνει την έκπληξη με την παράσταση Η δεξιά τσέπη του ράσου σε σκηνοθεσία Ειρήνης Φαναριώτη.
Η νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία το 2009 και δέκα χρόνια αργότερα γίνεται ταινία μεγάλου μήκους από τον Γιάννη Λαπατά. Φέτος, από τον Ιανουάριο παρουσιάζεται και στο θέατρο.

Ο μοναχός Βικέντιος, ολότελα μόνος στο μοναστήρι όπου ζει από τα νεανικά του χρόνια, χάνει το αγαπημένο του σκυλάκι και μοναδική παρέα, Σίσσυ. Το σκυλάκι χάνεται την ώρα που σβήνει και ο Αρχιεπίσκοπος. Το προσωπικό δράμα απέναντι σε μία σημαντική εθνική υπόθεση. Πρωταρχικό μέλημα του μοναχού είναι να κρατήσει στη ζωή τα νεογέννητα κουτάβια. Ο μοναχός μαθαίνει με καθυστέρηση τον θάνατο του Αρχιεπίσκοπου, καθώς τον έχει απορροφήσει ο χαμός της Σίσσυς. Αδυνατεί να εκπληρώσει τις εκκλησιαστικές του υποχρεώσεις αλλά να έχει συμμετοχή στο εθνικό πένθος. Θρηνεί για το άτυχο ζωάκι και μάταια προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή τα κουτάβια. Το Εκκλησιαστικό Σώμα αναζητά διάδοχο, ενώ ο Βικέντιος κάνει ότι μπορεί για να σωθεί το μόνο κουτάβι που επιβίωσε.

Η Ειρήνη Φαναριώτη συλλαμβάνει στη διασκευή του αφηγήματος και στη σκηνοθετική της πρόταση την ειρωνική διάθεση του συγγραφέα. Αγγίζει με τρυφερότητα τον μοναχό που συμπορεύεται με την επιβαλλόμενη μοναξιά του. Καταφέρνει να φωτίσει αυτή την ιδιαίτερη σχέση αγάπης.

Η Φαναριώτη σε αυτό το εγχείρημα δεν είναι μόνη• η σκηνική σύνθεση του Θανάση Βαλαώρα, οι φωτισμοί του Δημήτρη Παπαδάκη και η μουσική του Gary Salomon δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα για να ξετυλιχθεί η πλοκή του έργου που ερευνά τα όρια του ανθρώπου στον πόνο, τη χαρά, τη δύναμη να αντισταθεί στο κακό, να νικήσει την υποκρισία και να πορευτεί ελεύθερος και με καθαρή συνείδηση.

Ο Χρήστος Διονυσόπουλος υποδύεται τον Βικέντιο όχι με την κλασική φόρμα του μοναχού αλλά ενός καθημερινού ανθρώπου. Είναι ευσεβής, έχει πίστη και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινος. Η Δήμητρα Μητροπούλου είναι η αφηγήτρια του έργου. Μας έδωσε την εντύπωση ότι έχει γεννηθεί για να αφηγείται καθώς είχε πετυχημένες εναλλαγές στην ένταση της φωνής, η κίνησή της μας κρατούσε σε εγρήγορση. Η Καλλιόπη Παναγιωτίδου δίνει φωνή στη Σίσσυ και είναι υπέροχη. Ο Άρης Μπαταγιάννης υποδύεται το alter ego του Βικέντιου, που είναι πάντα εκεί, πιστός, αθέατος ακόλουθος.

Αυτά τα τέσσερα παιδιά μας αφηγούνται την ιστορία του μοναχού που αμφιβάλλει και επαναπροσδιορίζει τα θέλω του και τα πρέπει στα οποία οφείλει να υπακούει. Θα μπορούσαμε να γίνουμε και εμείς για λίγο «Βικέντιοι» μήπως καταφέρουμε να αναπτερώσουμε την ελπίδα, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να αρχίσουμε να ζούμε πραγματικά.

διασκευή για το θέατρο / σκηνοθεσία: ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ
σκηνικό: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ
κοστούμια: η ομάδα
μουσική: GARY SALOMON
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
κινησιολογία: ΚΟΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΗ
βοηθός σκηνοθέτη: ΑΡΗΣ ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ
φωτογραφίες / video: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΚΡΟΒΑΣ
κατασκευή αντικειμένων: ΙΝΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

παίζουν:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ
ΑΡΗΣ ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.