Η Άποψή μας

Η Άποψή μας για την παράσταση “Η σιωπηλή λίμνη” του David Desola στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Το θεατρικό κοινό γνώρισε πρώτη φορά το βραβευμένο με Lope de Vega (2007) έργο LA charca inútil του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου στο 6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων τον Μάρτη του 2017. Η πρεμιέρα επί σκηνής έγινε την περίοδο 2017-2018 με τον τίτλο Η λίμνη που δεν είναι πια στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης.

Ο Desola έγραψε το έργο το 2006 με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στα τρένα τον Μάρτη του 2004 στη Μαδρίτη. Η επίθεση που δέχθηκε ένας καθηγητής από μαθητή του υπό τα βλέμματα των υπολοίπων μαθητών, τραβήχτηκε βίντεο και έγινε βορά στα τηλεοπτικά κανάλια. Ο συγγραφέας θέλησε να γράψει κωμωδία, αλλά όπως παραδέχεται ο ίδιος τελικά του «βγήκε ένα δράμα στο τετράγωνο». Οι ήρωές του, Ιρένε, Όσκαρ και Ιεροφάντης, βρίσκουν καταφύγιο στη δική τους πραγματικότητα για να αντέξουν τη σκληρή καθημερινότητα που δεν ενδιαφέρεται για τους ευαίσθητους ανθρώπους. Η αγάπη μπορεί να κάνει θαύματα αρκεί να είναι άδολη και ειλικρινής.

Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ υπογράφει τη μετάφραση με σοβαρότητα και αμεσότητα. Πετυχαίνει να ρέει ο λόγος του συγγραφέα χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές ή πομπώδεις εκφράσεις.
Η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη αιωρείται ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το υπαρξιακό δράμα και διανθίζει το έργο με πινελιές γλυκόπικρου χιούμορ. Η Σκότη έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει τα «σκοτεινά σημεία» και πετυχαίνει οι όποιοι συμβολισμοί και μεταφυσική ενέργεια του κειμένου να αιωρούνται σαν απαλό αεράκι, σαν ένα χάδι-βάλσαμο στις ταλαιπωρημένες ψυχές των ηρώων του έργου. Καλεί τον θεατή να βιώσει το «τραύμα» των πρωταγωνιστών και να «ελευθερώνεται» μαζί τους καθώς ο έρωτας ανθίζει ξανά.

Οι τρεις ηθοποιοί που καλούνται να ενσαρκώσουν επί σκηνής τους χάρτινους χαρακτήρες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και φαίνεται πως έχουν κατανοήσει πόσο βαθιά πληγωμένα είναι τα πρόσωπα που υποδύονται. Μεταμορφώνονται από κλειστοφοβικά, μοναχικά και χωρίς ελπίδα ανθρώπινα όντα σε πλάσματα που διψούν για ζωή και αγάπη. Σε αυτή τη μεταμόρφωση σημαντικό ρόλο έπαιξε η σκηνοθετική διδασκαλία και προσέγγιση της Σκότη.

Η Παναγιώτα Βλαντή, ως Ιρένε, συνομιλεί με τη σιωπή και «φωνάζει» τον πόνο της χωρίς επιτήδευση. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο καθηγητής Όσκαρ, «αφήνεται» σε ένα έντονο παιχνίδι μυαλού, από το οποίο καταφέρνει να βγει νικητής. Ο Χάρης Τσιτσάκης είναι ένας εξαιρετικός Ιεροφάντης που παρασέρνει τον θεατή στον δικό του όμορφο κόσμο.

Η σκηνογραφία του Γιώργου Χατζηνικολάου και οι ενδυματολογικές επιλογές της Μαρίας Αναματερού υλοποιούν τον μικρόκοσμο του θεατρικού έργου δίνοντας έμφαση στο ρεαλιστικό στοιχείο. Όλα είναι μελετημένα και στοχευμένα σαν μαθηματική εξίσωση για να πετύχουν να μην είναι τόσο ξεκάθαρη η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας με αποτέλεσμα ο θεατής να παρασύρεται μέσα σε μία δίνη.

Ο έμπειρος Αντώνης Παναγιωτόπουλος που επιμελείται τον σχεδιασμό του φωτισμού για μια ακόμη φορά πετυχαίνει να «διώξει το σκοτάδι των ηρώων». Η μουσική του Στέλιου Γιαννουλάκη είναι συνοδοιπόρος των Ιρένε, Όσκαρ και Ιεροφάντη στο μοναχικό ταξίδι της εσωτερικής απελευθέρωσης.

Η Ομάδα Νάμα μας προτείνει ένα σύγχρονο έργο που πιστεύει στη δύναμη της αγάπης. Σε μια εποχή που τα πάντα καταρρέουν, η συγκεκριμένη παράσταση μας προσφέρει ένα τρυφερό χάδι, μας θυμίζει πως εμείς μπορούμε όχι μόνο να αλλάξουμε τη δική μας πραγματικότητα, αλλά και των γύρω μας. Καλή σας θέαση!

Συντελεστές
Κείμενο: Νταβίντ Ντεσόλα
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου
Κοστούμια: Μαρία Αναματερού
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική και sound design: Στέλιος Γιαννουλάκης
Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού
Τρέιλερ παράστασης: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Βοηθoί σκηνοθέτιδος: Χαρά Στάθη, Ελευθερία Καλύβα

Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χάρης Τσιτσάκης
Επί οθόνης: Μάριος Γκιοκουτάι

Της Κατερίνας Δημητρακοπούλου, 30/12/21
Πολιτιστικός συντάκτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.