Βιβλίο

Νέες Κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Λογότυπο

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΠΟΛΗ

Υπάρχει μια σκοτεινή Άγνωστη Πόλη, πίσω από την λαμπερή Γνωστή Πόλη. Όσο πιο ψηλά είναι τα κτίριά της, όσο πιο φαρδείς είναι οι δρόμοι της, τόσο πιο βαθιά φτάνουν τα θεμέλιά της, τόσο πιο λαβυρινθώδεις πρέπει να είναι οι υπόγειες διαδρομές των τούνελ και των σωλήνων. Η Άγνωστη, Ανεξήγητη Πόλη είναι ένα μωσαϊκό από παράξενες ιστορίες, που καλύπτουν όλο το φάσμα-από το νοσταλγικό ονειρικό, μέχρι το ζοφερά μακάβριο. Το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά μια μικρή, διστακτική περιπλάνηση στα αλλόκοτα μυστήρια της Ανεξήγητης Πόλης. Μυστήρια που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα, που λησμονήθηκαν, θάφτηκαν στη συλλογική ψυχή. Και που αναδύονται φευγαλέα, φανερώνοντας ότι υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος, πίσω από την στιλπνή επιφάνεια του καθρέφτη, στον οποίο αντικρίζουμε διαρκώς το γνωστό, το εξηγημένο και το Οικείο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
Ο Θανάσης Βέμπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ή τουλάχιστον έτσι γράφουν τα πιστοποιητικά. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ αργά για να το αλλάξει. Από μικρός εμφάνισε μια περίεργη τάση να ασχολείται και να παθιάζεται με διάφορα «φευγάτα» και «περιθωριακά» θέματα. Αργότερα συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν μια απλή τάση, αλλά μια ανίατη πάθηση. Σπούδασε Προγραμματισμό Η/Υ και Δημόσια Υγιεινή, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρθηκε και μελέτησε ένα σωρό ετερόκλητα πράγματα με αποτέλεσμα να έχει χαρακτηριστεί ως Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης –πράγμα εντελώς ανακριβές αφού από το Πολυτεχνείο έχει περάσει μόνο απέξω ενώ το σπίτι του μόνο έρημο δεν είναι.

Στην Εφορία δηλώνει «συγγραφέας», αλλά οι χαρακτηρισμοί «δημοσιογράφος», «ερευνητής», «ταξιδευτής», «μελετητής», «μεταφραστής» και αρκετοί άλλοι, είναι επίσης δόκιμοι. Έχει μεταφράσει πάνω από 60 βιβλία –επιστημονικά και λογοτεχνικά- και έχει γράψει καμιά χιλιάδα άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την αστροναυτική-αστρονομία, τα παράξενα φαινόμενα, την έρευνα του παραφυσικού και του αγνώστου, την ανθρωπολογία-εθνολογία-λαογραφία, την οικονομία, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία και ψυχολογία και κάμποσα άλλα που δεν επιδέχονται εύκολα περιγραφής. Mέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκαεννιά βιβλία του -δεκαπέντε non fiction και τέσσερα fiction (συγκεκριμένα science fiction). Κείμενα και διηγήματά του έχουν επίσης εμφανιστεί σε ανθολογίες και συλλογικά έργα.

Έχουν εκδοθεί επίσης και έξι μονογραφίες. Το χειρότερο είναι ότι έπεται και συνέχεια. Ταξιδεύει (όποτε μπορεί), αναζητά και γράφει ανταποκρινόμενος στο Κάλεσμα, προσπαθώντας να ιχνηλατήσει τις μυστικές διαδρομές του κόσμου, με όλα τα αινίγματα και τα μυστήρια που αυτός περιέχει. Η μεγάλη του αυταπάτη είναι ότι νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…

Τα κείμενα του Θανάση Βέμπου που κοσμούν κατά καιρούς την τελευταία σελίδα του περιοδικού δρόμου Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ είναι γραμμένα με φαντασία, πλατιά σκέψη και ευφυΐα. Αυτές οι αρετές που αποδίδονται στον συγγραφέα τους, αλλά και την ίδια την φύση τους ως κειμένων, διέπουν και την Ανεξήγητη Πόλη. Είναι, κατά την άποψή μου, ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κανενός και καμιάς που δηλώνει αθηναιολάτρης.
Γεωργία Δρακάκη, δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΠΟΛΗ
Συλλογή συμβάντων
ΣΕΙΡΑ: ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ | ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Σελίδες: 84 Σχήμα: 22 x 22
ISBN: 978-618-84676-2-Ο
Τιμή: 13,00 €

Θύελλα και Ορμή

Τι συμβαίνει όταν η θύελλα μετασχηματίζεται σε ορμή;

Πόσο βαρύς μπορεί να είναι ένας φάκελος που κλείνει ένα γράμμα;

Ποια ομπρέλα προφυλάσσει από έναν κατακλυσμό συναισθημάτων; Σωκράτης. Τάκης. Μάνια. Γουάιτ. Ούρλικε. Πέτρα. Αυτοί είναι μερικοί από τους ανθρώπους που κατοικούν μέσα σε αυτήν τη νουβέλα.
Επιστολές, συναντήσεις, αναμνήσεις και περιστατικά, που λαμβάνουν χώρα στο χθες και το αύριο, δημιουργούν ένα αφηγηματικό «τώρα» που πάλλεται και βράζει. Τους ήρωες ενώνουν και χωρίζουν επαναστάσεις, έρωτες, απιστίες, αναπολήσεις, αλλά και σχέδια καταδικασμένα να ανατραπούν.

Υπάρχει κάτι που ενώνει τους ηθοποιούς με τους υποκριτές και το κλασσικό με το ανατρεπτικό;
Η φράση «Όλα θα πάνε καλά! Το μπλε δεν τελείωσε!» πόση αισιοδοξία, τελικά, μπορεί να χαρίσει;
Κι αν αποδεχτούμε την θηλυκή πλευρά των πραγμάτων, πόσες ιδέες, ικανές να αλλάξουν τον κόσμο, μπορούν να γεννηθούν;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Ο Χρύσανθος Ξάνθης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι ο εκδότης του περιοδικού δρόμου Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ και ipolizei.gr. Πιστεύει ότι έχουμε χάσει, αλλά…όλα θα πάνε καλά.

Χρύσανθος Ξάνθης
ΘΎΕΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΜΉ
γενική εξομολόγηση
ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Σελίδες: 318
Σχήμα: 11,5 x 16,5
ISBN: 978-618-84676-3-7
Τιμή: 12,00 €

Οι Ερωσυλίες της Ερωφίλης

Ένα σπαρακτικό ημερολόγιο χωρισμού από έναν παράνομο, ιερό έρωτα. Από την οπτική γωνία μιας γυναίκας που αισθάνεται ίση απόσταση από την κόλαση και από τον παράδεισο, πηγαία ερωτικοί στίχοι γραμμένοι από το χέρι ενός άντρα παρασύρουν τον αναγνώστη στα δικά του ερωτικά άδυτα.

Πώς κάτι που δεσπόζει και κυριαρχεί στις ζωές των ανθρώπων αναχωρεί, τελικά, λίγο λίγο, μέρα την μέρα, μέχρι την οριστική απουσία; Η ποιητική διαδρομή της Ερωφίλης, όπως την σχεδίασε ο Γιώργος Σκανδάλης, μοιάζει με μια διαδρομή που χαρακώνει.

Η ποιήτρια Αγγελίνα Ρωμανού έγραψε για τις Ερωσυλίες: «Όποιος μιλά τις λέξεις του βιβλίου, είναι ακόμη ζωντανός. Κι ας έχει σπάσει τον καθρέφτη. Κι ας λέει “έχω πεθάνει τώρα πια”. Η Ερωφίλη Γερασιμίδου είναι τα πέταλα ενός άγριου τριαντάφυλλου. Με κάθε εισπνοή ανοίγουν περισσότερο. Και βάφονται, αποκλειστικά, με έρωτα»

17 Ιουλίου, 112 ημέρες μακριά Του
Επιτέλους μού ήρθε λίγη όρεξη να φάω.
Τόσον καιρό πεινούσα μόνο για Σένα. […]
Σάλιο καθόλου.
Καρφιά στον λαιμό μου.
Ξεροκατάπια.
Τότε, ήρθε και η δίψα. […]

15 Δεκεμβρίου, 263 ημέρες μακριά Του
Τόλμησε να με ρωτήσει
Στο σπίτι του Χριστού, τι σε είχα.
Τι να της έλεγα;
Δεν τολμούσα να την κοιτάξω στα μάτια

26 Ιανουαρίου, 305 ημέρες μακριά Του
Νύχτα.
Γεμάτο το φεγγάρι.
Η φουσκωμένη παλίρροια καταβρόχθισε
τους αστράγαλούς μου μέσα στην γη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΈΑ
Ο Γιώργος Σκανδάλης είναι ηθοποιός και συγγραφέας, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Καναδά, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. «Οι Ερωσυλίες της Ερωφίλης» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή, η οποία προέκυψε από το ανέβασμα της ομώνυμης θεατρικής παράστασης στο Τορόντο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και εκδόθηκε.

Γιώργος Σκανδάλης
ΟΙ ΕΡΩΣΥΛΙΕΣ
ΤΗΣ ΕΡΩΦΙΛΗΣ
Επιμέλεια: Γεωργία Δρακάκη
Πρόλογος: Αγγελίνα Ρωμανού
ΣΕΙΡΑ: ΠΟΙΗΣΗ
Σελίδες: 127
Σχήμα: 14 x 20 cm
ISBN: 978-618-84676-Ο-6
Τιμή: 10 €

Στα νερά της Μεσογείου

Δεκαεφτά θαλασσινά αφηγήματα με ιστορικό, πραγματικό πλαίσιο και αφετηρία στοιχεία αντλημένα από αρχειακές μαρτυρίες, από επίσημα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου Κεφαλονιάς. Περιπέτειες νησιωτών και εμπόρων στα νερά της Μεσογείου, αντίξοες συνθήκες ταξιδιού, πάλη με ανέμους και κύματα, ναυάγια και επιθέσεις πειρατών, ληστείες εμπορευμάτων σε θάλασσα και στεριά. Νησιώτες Κεφαλονίτες και άλλοι ξανοίγονται σε κοντινές ή μακρινές θάλασσες μεταφέροντας εμπορεύματα, ελπίδες κι όνειρα, αλλά συχνά ο γυρισμός στο νησί είναι αποτέλεσμα σοβαρής απώλειας και καταστροφής. Το ίδιο αίσθημα βιώνουν κι όσοι ξένοι ναυτικοί αναγκάζονται να προσεγγίσουν στην Κεφαλονιά δηλώνοντας την ζημιά που είχαν υποστεί από τη μανιασμένη θάλασσα. Από το κεντρικό Ιόνιο και τον Κορινθιακό, στα μεγάλα πλάτη της Μεσογείου αναδύονται και κορυφώνονται οι αγωνίες, αλλά και βρίσκονται αγκυροβόλια όπου ακουμπάνε οι ελπίδες των ταλαιπωρημένων ναυτικών. Το βιβλίο περιλαμβάνει γλωσσάρι ναυτικών όρων και ιδωματικών λέξεων, όπως επίσης έναν πίνακα των κυριότερων ανέμων και ανεμολόγιο ή, όπως λένε οι ναυτικοί, το ρόδο των ανέμων. Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε λάτρεις της ιστορίας, της θάλασσας και της περιπέτειας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Ο Νίκος Γ. Μοσχονάς είναι Ιστορικός, ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επίτιμος ερευνητής στο Κολλέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπήρξε ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Έχει ανασυγκροτήσει το Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς και πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές επιστημονικές αποστολές σε αρχεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πέρα από την ερευνητική του δραστηριότητα, οργάνωσε και διευθύνει το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών με σκοπό τη μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων σε νέους επιστήμονες. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος “Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών” (www.eie.gr/archaeologia). Δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μελετά τις σχέσεις του βυζαντινού και του νεότερου Ελληνισμού με τη Δύση και στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται βιβλία, μελέτες και άρθρα στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, ενώ μελέτες του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και γερμανικά. Παράλληλα, ασχολείται με την κριτική εικαστικών τεχνών και το δοκίμιο και έχει μεταφράσει έργα ξένων συγγραφέων. Ξένα θεατρικά έργα σε δική του μετάφραση έχουν παρουσιαστεί από σκηνής. Για το έργο του έχει τιμηθεί από την Ιταλική Δημοκρατία με τη διάκριση του Cavaliere.

Νίκος Γ. Μοσχονάς
ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
άνεμοι, κύματα, πειρατές
ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Σελίδες: 236
Σχήμα: 14 x 20
ISBN: 978-618-84676-1-3
Τιμή: 14,00 €

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.