Παραστάσεις

“Ο Κατάδικος” από το Οικείο Θέατρο

10 χρόνια παραστάσεις… όπου υπάρχουν άνθρωποι!!!
Το Οικείο Θέατρο, μια ιδέα του Μίλτου Δημουλή, ιδρύθηκε το 2010 απαλλαγμένο από κτηριακές εγκαταστάσεις και συμβατικούς χωροταξικούς περιορισμούς, με παραστάσεις στο σπίτι σας, στην αυλή σας, σε ένα υπόγειο, σε μια αίθουσα σχολείου, όπου δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι!

Σήμερα, 10 χρόνια μετά, παράλληλα με κάθε άλλη καλλιτεχνική δραστηριότητα όπως τα θεατρικά εργαστήρια και άλλες παραγωγές, συνεχίζει την παράσταση “Κατάδικος” του Κωνσταντίνου Θεοτόκη μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε ιδιαιτέρως από το κοινό και κυρίως τους εφήβους, αφού ο Θεοτόκης διδάσκεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ, διαχρονικός και… κατά-δικός μας, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να εξιδανικεύσει την εποχή του, καταγράφει με δραστικό λόγο τα ανθρώπινα πάθη, τους ηθικούς κανόνες, τα οικονομικά συμφέροντα, την υστεροβουλία των ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης.
ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ, ο γιός της πόρνης. Ο γιός της ίδιας της κοινωνίας. Καρπός της κοσμικής νύστας. Το αβλαβές αίσθημα της Χριστιανικής Αγάπης. Ο “καλός” άνθρωπος που εκτρέφεται να επιλέγει όλα όσα είναι καταδικασμένα να αφανιστούν…

ΑΜΑΡΤΙΑ – ΜΕΤΑΝΟΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, αυτός ο θεοκεντρικός άξονας αποτελεί την οριζόντια γραμμή πάνω στην οποία σχοινοβατούν και συγκρούονται οι δύο κοσμοθεωρίες του έργου. Η αρπαχτική και η άπραγη στάση ζωής. Ο Πέπονας και ο Τουρκόγιαννος. Με τον τελευταίο μέσα από μια κραυγή αγωνίας να αναρωτιέται: “Γιατί, μάνα, τόσοι άλλοι κακοποιοί άνθρωποι προβατούν ελεύθεροι στον κόσμο και χαίρονται τα αγαθά και σπέρνουν παντού τη διχόνοια και τον πόνο και το μίσος. Γιατί βασιλεύει τόση αδικία και υποφέρουν τα αγαθά τα πλάσματα, τα αθώα παιδάκια, οι αγαθοί άνθρωποι και τα αγαθά τα ζώα. Εγώ ήξερα πως ο κόσμος ήταν καλός, σπλαχνιστικός, δίκαιος…”

Συντελεστές
Διασκευή Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία Μίλτος Δημουλής
Σκηνικά – Κοστούμια Λαμπρινή Καρδαρά
Μουσική Τάσος Σωτηράκης
Θεατρολόγος Ραφαέλα Χαμπίπη

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Πέτρος Πέπονας Δημήτρης Νικολόπουλος
Μαργαρίτα Άρτεμις Νικολάκη
Τουρκόγιαννος Στέλιος Γεράνης
Αρετή Διαμάντω Βέργου
Γιώργης Αράθυμος, Κάης Γιάννης Πολιτάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.