Συνεντεύξεις

Συνέντευξη – Ελένη Κόντη

Συνέντευξη στον Περικλή Μπίκο
07/11/23

Η Ελένη Κόντη είναι παιδαγωγός, ηθοποιός και συγγραφέας. Τελείωσε το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αμέσως μετά συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος και τη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρη Βογιατζή-Τράγκα. Έχει γράψει το παιδικό βιβλίο Αστρέλια το οποίο μετέφερε και στην θεατρική σκηνή. Με αφορμή αυτή την παράσταση μιλήσαμε μαζί της.

– Έχεις γράψει και πρωταγωνιστείς στο θεατρικό έργο “Αστρέλια”. Ποιά από τις 2 ιδιότητες σε δυσκόλεψε πιο πολύ και ποιά ήταν η πηγή έμπνευσης για την Αστρέλια.
Η αλήθεια είναι πως δεν με δυσκόλεψε κάποια ιδιότητα καθώς έχοντας δημιουργήσει την ηρωίδα ήταν εύκολο να της δώσω σκηνική μορφή. Η πηγή έμπνευσης είναι η αγάπη μου για το διάστημα, τον ουρανό, τα άστρα!

– Πως μπήκε μέσα σου το “μικρόβιο της υποκριτικής”;
Το μικρόβιο της υποκριτικής μπήκε από πολύ μικρή ηλικία. Πηγαίνοντας σε διάφορα θεάματα από πολύ μικρή ηλικία εντυπωσιάστηκα από το θέατρο, τα φώτα του, τα όμορφα καθίσματα, τις ιστορίες που έβλεπα μπροστά μου. Ύστερα στο σπίτι έκανα τις δικές μου παραστάσεις με θεατές τα μαξιλάρια του σαλονιού.

– Έχεις τελειώσει Γερμανική Φιλολογία, Δραματική Σχολή και βοηθός εργοθεραπείας. Πως αυτές οι ιδιότητες συνυπάρχουν μεταξύ τους και ποια σε εκφράζει περισσότερο;
Η αγάπη μου είναι η υποκριτική. Οι άλλες μου σπουδές ήταν συμπληρωματικές. Σίγουρα με διαμόρφωσαν και καθώς είναι ανθρωπιστικές επιστήμες με βοήθησαν να αφουγκραστώ καλύτερα τον κόσμο.

– Ο απλός κόσμος στήριξε τους καλλιτέχνες σε μια δύσκολη περίοδο. Είναι αυτό ένα σημάδι ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και να αλλάξουν προς το καλύτερο;
Όλοι μας έχουμε τον μικρόκοσμο μας και με αυτόν έχουμε άμεση επαφή. Όποτε ναι, οι συνάνθρωποι μας μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιωθούν τα πράγματα βάζοντας ο καθένας από εμάς ένα μικρό λιθαράκι.

– Ποια είναι η Αστρέλια;
Η Αστρέλια είναι η κόρη του ηλίου και της σελήνης. Μια έφηβη που κατοικεί στον πλανήτη Κέπλερ 22β. Ένας χαρακτήρας σχετικά έντονος που όμως κρύβει πολλές ευαισθησίες.

– Ποια ήταν μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κοινού στο ταξίδι της Αστρέλια;
Το ταξίδι της Αστρέλια μετράει περίπου 1,5 χρόνο. Η αλήθεια είναι πως το έργο αν και άγνωστο στο κόσμο έχει πάρει πολύ αγάπη και τα λόγια που έχουμε ακούσει στα μέρη της Ελλάδας είναι πολύ συχνά συγκινητικά. Επίσης υπάρχουν μικροί θεατές που έχουν παρακολουθήσει 2 και 3 φορές την ίδια παράσταση πράγμα ιδιαίτερα συγκινητικό.

– Τι είναι αυτό που ανακαλύπτει το παιδικό κοινό στην Αστρέλια;
Το κοινό βλέποντας την Αστρέλια ανακαλύπτει πως αν και ένα διαστημικό κορίτσι έχει πολλές ομοιότητες μαζί της και μπορεί εύκολα να ταυτιστεί μαζί της.

– Συναντάμε στοιχεία της προσωπικότητας σου στην Αστρέλια;
Οτιδήποτε δημιουργούμε έχει ενα κομμάτι μας. Είναι ο σπόρος που φυτεύουμε σκάβοντας τη γη, βάζοντας τον και περιμένοντας να ανθίσει. Όποτε ναι η Αστρέλια είναι ένα κομμάτι μου με στοιχεία της προσωπικότητας μου αλλά και της οπτικής μου σχετικά με την ισορροπία των πραγμάτων.

– Γιατί κάποιος να επιλέξει να παρακολουθήσει την Αστρέλια;
Ωραία ερώτηση. Γιατί η παράσταση αυτή δημιουργήθηκε από ανθρώπους που έβαλαν πολύ αγάπη πρόσεξαν την κάθε λεπτομέρεια αντιμετωπίζοντας με σεβασμό τα παιδιά στα οποία απευθύνεται αλλά και τους συνοδούς τους. Και φυσικά για να μάθετε τη συνταγή από τα πλανήτεξ και όχι μόνο.

– Τι επιθυμείς για τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;
Επιθυμώ να συνεχίζω να διεκδικώ αυτά που θέλω σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.