Διάφορα

Συνέντευξη – Ηλέκτρα Καρτάνου

Η Ηλέκτρα Καρτάνου συμπρωταγωνιστεί στην παράσταση SEX που ανεβαίνει στο Θέατρο 104 από την Ομάδα Παπαλάνγκι. Ηθοποιός, χορεύτρια, δασκάλα εναέριων ακροβατικών αλλά και απόφοιτη του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών σίγουρα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο που θέλεις να γνωρίσεις. Με αφορμή την παράσταση μιλήσαμε για το πως αισθάνεται πάνω στην σκηνή, για την υποκριτική αλλά και για SEX.

– Ηλέκτρα, ποια είναι η μεγαλύτερη αγάπη σου, η υποκριτική ή ο χορός;
Αν και το ένα εμπεριέχει το άλλο, θ’ απαντήσω η υποκριτική.

– Τι αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή;
Αισθάνομαι άνθρωπος! (Χα χα χα σχεδόν αστειεύομαι). Είναι πάρα πολλά τα συναισθήματα αλλά αυτό που νομίζω πως υπερισχύει είναι η χαρά για την επικείμενη επικοινωνία.

– Τι είναι η υποκριτική για σένα;
Είναι η μαγεία /η ποίηση, δίχως αυτή η ζωή /η ύπαρξη είναι αβάσταχτη. Και για να μην παρεξηγηθώ πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τις μαγικές/ποιητικές (ο καθένας όπως θέλει το λέει) στιγμές τους, που μπορούν να τις δημιουργήσουν οπουδήποτε και με οτιδήποτε… Εμένα, αυτό μου το προσφέρει το θέατρο από όποιο πόστο κι αν το υπηρετώ.

– Προβληματίστηκες καθόλου για το αν επέλεξες σωστά την υποκριτική αντί της Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης που σπούδαζες;
Όχι δεν προβληματίστηκα, ένιωθα ευτυχισμένη απ’ όταν μπήκα στην δραματική σχολή μέχρι και σήμερα που μιλάμε (με όλες τις πίκρες και τις δυσκολίες που έχει υποκριτική – όλα έχουν ένα τίμημα).

– Πως προέκυψε η συνεργασία με την ομάδα Παπαλάνγκι και η συμμετοχή σου στην παράσταση “SEX”;
Με τον Χρήστο Τσαβλίδη και την Μαρία Κωνσταντά είχα την τύχη να γνωριστώ το 2017 σε μια παράσταση (παίζαμε μαζί) αυτό ήταν αρκετό για να μας δείξει ότι ταιριάζουμε… συνεργαστήκαμε και στην προηγούμενη παράσταση της ομάδας στον “Ελέφαντα” έτσι γνώριζα όλη την ομάδα (Τάσος Αγγελόπουλος (ιδρυτής της ομάδας ) Άγγελος Προκόπιος Νεράτζης, Γιώργος Σαββίδης, Παντελής Βασιλόπουλος) ύστερα από αυτές τις επιτυχείς συναντήσεις και γνωριμίες ήταν επόμενο να προκύψει σεξ χαχαχαχα. Θέλω να πω πως το πράγμα προχώρησε και στην φετινή παράσταση χωρίς να το καταλάβουμε και να το πολύ σκεφτούμε.

– Τι ερωτήματα έρχεται να θέσει η παράσταση;
Η παράσταση θεωρώ πως θέτει ένα από τα πιο καίρια ζητήματα της ζωής όλων. Το γεγονός της συνάντησης των ανθρώπων κάτω από την επίφαση του έρωτα. Και ταυτόχρονα την μοναξιά του καθενός εντός και εκτός της συνάντησης. Το επίκεντρο προφανέστατα είναι το σεξ. Τα ερωτηματικά που τίθενται είναι, τι προσδοκά ο κάθε ένας μας από το σεξ; Τι επιτυγχάνεται τελικά; Γίνεται περισσότερο λόγος για το σεξ παρά η πράξη κάθε αυτή; Συναντιούνται δυο κόσμοι; Πότε θεωρούμε ότι πέτυχε; Η ευτυχία βρίσκεται εκεί; Μας λύνει την μοναξιά μας;

– Ποια από τις σπονδυλωτές ιστορίες της παράστασης είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά σε σένα;
Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία, γιατί σε όλες βρίσκω κάτι που με αγγίζει.

– Πόσο δύσκολο είναι να γίνει μια παράσταση με άξονα το sex χωρίς αυτή να γίνει φτηνή ή χυδαία;
Είναι δύσκολο ναι, αλλά πιστεύω πως τα γεγονότα από μόνα τους δεν έχουν χαρακτήρα, οι άνθρωποι που καταπιάνονται με αυτά τους δίνουν ατμόσφαιρα, ποιότητα, χαρακτηριστικά και αισθητική.

– Υπάρχει κάτι που σε δυσκόλεψε στην προσέγγιση των ρόλων σου;
Ναι αρκετά πράγματα, το πιο βασικό είναι ότι επειδή ενώ ο λόγος όλων των χαρακτήρων είναι φαινομενικά απλός και πεζός , στην πραγματικότητα είναι πολύ βαθύς και ποιητικός… αυτό λοιπόν απαιτεί από τον ηθοποιό μια γενναιόδωρη βουτιά για να ανταπεξέλθει, αυτή η αναμέτρηση είναι δύσκολη και το αποτέλεσμα της δεν είναι μετρήσιμο.

– Το sex είναι βασικό στοιχείο σε μια επιτυχημένη σχέση;
Φυσικά. Έτσι πιστεύω.

– Ποιος είναι ο ρόλος του sex στην πραγμάτωση της ευτυχίας;
Δεν ξέρω… αποτελεί ένα κομμάτι της ευτυχίας, αλλά τι ποσοστό έχει δεν ξέρω ή αν υπάρχουν στιγμές που το σεξ μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ευτυχής… ναι υπάρχουν μάλλον, αλλά είναι στιγμές… και η ευτυχία τι είναι; Είναι στιγμή; Ή κατάσταση; Είναι πιο σύνθετο το ζήτημα…

– Πιστεύεις ότι η κοινωνία μας έχει αλλάξει και έχει γίνει πιο ανοιχτή σε θέματα που αφορούν σεξουαλικές ιδιαιτερότητες ή κυριαρχούν ακόμα taboo του παρελθόντος;
Πιστεύω πως έχει γίνει μια μικρή πρόοδος στο ότι σήμερα κουβεντιάζουμε λίγο πιο εύκολα γι’ αυτές, αυτό μόνο. Κατά τα άλλα πιστεύω πως τα taboo καλά κρατούν! Αλλά νομίζω πως εδώ προκύπτει και το τι θεωρεί ο κάθε ένας ιδιαιτερότητα; Τι θεωρεί taboo; Υπάρχει φοβερή σύγχυση, αυτό είναι και το χαρακτηριστικό της εποχής μας κατά την γνώμη μου σε όλους τους τομείς: η σύγχυση… πώς να μην καθρεφτίζεται και στην σεξουαλικότητα αυτό;

– Παράλληλα με το θέατρο κάνεις και μαθήματα εναέριων ακροβατικών. Θες να μας μιλήσεις λίγο γι’αυτή σου την ιδιότητα; Αν έπρεπε να απαρνηθείς κάτι από αυτά που κάνεις ποιο θα ήταν αυτό;
Κάνω εναέρια ακροβατικά ναι, αυτός είναι ένας έρωτας μεγάλος που δεν τελειώνει! Χαχαχα Τα γνώρισα από την Χριστίνα Σουγιουλτζή και δεν τα αποχωρίστηκα πότε ξανά. Δεν θέλω να απαρνηθώ τίποτα από αυτά που κάνω, όσες φορές έχει χρειαστεί, έχω απαρνηθεί τον ύπνο μου.

– Τι είναι αυτό που σε κινεί στην καθημερινότητα σου;
Με κινεί η ανάγκη μου για επιβίωση και εξέλιξη, η βιολογική και η πνευματική επιβίωση και εξέλιξη. Στο βιολογικό επίπεδο δηλαδή τα χρήματα τα οποία είναι λίγα, αλλά μου φτάνουν, σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο το κάθε τι που κάνω στην καθημερινότητά μου είτε μάθημα, είτε πρόβα ή παράσταση με γεμίζει και με εξελίσσει εφ’ όσων εμπεριέχει δημιουργία που προκύπτει από μια συλλογική δουλειά, που προϋποθέτει δηλαδή ουσιαστική επικοινωνία. Δεν επιτυγχάνεται πάντα αλλά η πρόθεση και η προσπάθεια γι’ αυτό, με κινεί.

– Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να συνυπάρχω με ανθρώπους που με γεμίζουν, να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε μαζί. Σε επαγγελματικό επίπεδο… ξέρετε δεν διαφέρει τώρα που το σκέφτομαι, το όνειρο μου είναι να συνεργάζομαι με ανθρώπους κοινής αισθητικής για να μπορούμε να συνταξιδεύουμε να εμπνέουμε ο ένας τον άλλον να ανακαλύπτουμε να συνδημιουργούμε τις μαγκιές μας στιγμές και να τις μοιραζόμαστε.

 

Του Περικλή Μπίκου, 25/02/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.