ΘέατροΣυνεντεύξεις

Συνέντευξη – Μαργαρίτα Σιώτου και Θωμάς Κοτζαμάνης

Στο Faust Bar Theater η σκηνοθέτης Τατού Δέδε παρουσιάζει την πρώτη της αμιγώς θεατρική δουλειά την παράσταση “Αν αργήσω, κοιμήσου” του Άκη Δήμου με πρωταγωνιστές δυο εξαιρετικά ταλαντούχους νέους ηθοποιούς την Μαργαρίτα Σιώτου και τον Θωμά Κοτζαμάνη. Οι πολυδιάστατοι χαρακτήρες που ενσαρκώνουν αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, ερωτεύονται, μοιράζονται προσωπικές στιγμές και σκέψεις με έντονη εξομολογητική διάθεση. Με αφορμή την παράσταση μιλήσαμε για τον έρωτα, τον ανεκπλήρωτο αλλά και αυτόν στα social media. Μιλήσαμε για το πως ερωτευόμαστε σήμερα αλλά και αν θα θυσίαζαν μια καριέρα για έναν έρωτα.

– Συμμετέχετε στην παράσταση “Αν αργήσω κοιμήσου” του Άκη Δήμου στο Θέατρο Faust. Τι πραγματεύεται η παράσταση και ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτή;
Μαργαρίτα Σιώτου: Η παράσταση πραγματεύεται τον έρωτα, τον ανατρεπτικό, μη ολοκληρωμένο έρωτα. Ο συγγραφέας υφαίνει έναν κόσμο στον οποίο διαφορετικοί χαρακτήρες με έντονη εξομολογητική διάθεση μιλούν για τον έρωτα. Στην παράσταση αυτή, η σκηνοθέτης Τατού Δέδε μου έδωσε την ευκαιρία να υποδυθώ αρκετούς από αυτούς τους χαρακτήρες και με βοήθησε να τους αναπτύξω και να τους φέρω στη «ζωή». Κι αυτό της το χρωστάω με πολλή αγάπη. Τέλος, δεν μπορώ να κρύψω πως ο Θωμάς ως συμπρωταγωνιστής μου, μου έδωσε μια τεράστια ασφάλεια να μπορώ να μοιραστώ μαζί του όλες αυτές τις γυναίκες.
Θωμάς Κοτζαμάνης: Η παράσταση πραγματεύεται τον έρωτα από κάθε πλευρά, ίσως με λίγο υπερβολικό τρόπο, με πολλές εικόνες για να “απεικονιστούν” όλα του τα στάδια, με πολύ χιούμορ και με έντονο συναίσθημα έτσι ώστε να αγγίζει τον καθένα χωριστά. Να προβληματίζει, να απομυθοποιεί, να μας βάζει μπροστά στον προσωπικό μας καθρέφτη. Ο ρόλος μου; Με ένα άλμα να μπω στον μαγικό κόσμο που περιγράφει ο εξαίρετος Άκης Δήμου, να ταξιδέψω και να σας ταξιδέψω σε όλους αυτούς τους καταπληκτικούς χαρακτήρες που περιγράφει, δίνοντάς τους ζωή .

– Βρίσκετε κομμάτια του εαυτού σας στο κείμενο του Άκη Δήμου;
Μαργαρίτα Σιώτου: Συνέχεια και παντού! Το υπέροχο αυτό κείμενο μίλησε από την αρχή στην καρδιά μου. Συνδέθηκε με πολλά κομμάτια του εαυτού μου. Όλες οι γυναίκες που υποδύομαι επί σκηνής, έχουν κάτι από εμένα κι εγώ με τη σειρά μου πήρα κάτι από αυτές, και γι’αυτό δεν σταματούν να εξελίσσονται.
Θωμάς Κοτζαμάνης: Σίγουρα βρίσκω κομμάτια του εαυτού μου μέσα στο κείμενο του Άκη Δήμου. Και όχι μόνο εγώ. Ο καθένας μας πιστεύω ότι θα βρει κάτι από τον εαυτό του μέσα στο κείμενο. Η γραφή είναι τόσο σημερινή και περιγράφει με εξαιρετική δύναμη καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά όλοι μας. Άλλοτε ευχάριστες, άλλοτε αστείες, συγκινητικές και πολλές φορές δραματικές.

– Είναι ο έρωτας κινητήριος δύναμη στη ζωή σας;
Θωμάς Κοτζαμάνης: Εννοείται! Ο έρωτας είναι πολυδιάστατος. Για τον άνθρωπο-σύντροφο, για το θέατρο, για τη ζωή, για όλα.
Μαργαρίτα Σιώτου: Φυσικά.. είναι ένα υπερβατικό συναίσθημα, μια απελευθέρωση, ένα συναίσθημα πολύπλοκο που δεν εξηγείται εύκολα. Ερωτεύομαι δυνατά και σε όλες τις εκφάνσεις του. Από πάντα το είχα αυτό, δεν φρενάρω στον έρωτα, κάποιος θα έλεγε «πέφτει με τα μούτρα».

-Ποιος είναι ο τρόπος που ερωτευόμαστε σήμερα;
Μαργαρίτα Σιώτου: Δύσκολος, πολύπλοκος, με πολλή σκέψη, με λιγότερη φαντασία, με περισσότερα «δεσμά», με εγωισμό και όχι με ψυχή. Πιο συχνά θα δω ζευγάρια να τσακώνονται, ζευγάρια σιωπηλά στο μετρό, ζευγάρια στα κινητά τους, παρά ζευγάρια χέρι χέρι. Ελαφρώς απαισιόδοξη, αλλά θα ήθελα λίγο παραπάνω ρομαντικό έρωτα στο σήμερα, αυτή είναι μια αλήθεια.
Θωμάς Κοτζαμάνης: Ο τρόπος που ερωτευόμαστε σήμερα είναι διαφορετικός από ότι στις προηγούμενες γενιές. Χάνεται σταδιακά ο ρομαντισμός και το “ονειρικό”. Αλλάζουν τα δεδομένα και σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η τεχνολογία.

– Μπορούμε να ερωτευτούμε αληθινά μέσα από τον εικονικό κόσμο των social media;
Θωμάς Κοτζαμάνης: Πως να ερωτευτούμε αληθινά μέσα από έναν εικονικό κόσμο;
Μαργαρίτα Σιώτου: Ο κόσμος των social media είναι το μέσο, ο δίαυλος. Η ουσία είναι ο άνθρωπος και ο έρωτας. Νομίζω πως τα social προσφέρουν πια, μια έξτρα ευκαιρία στον καθένα από εμάς να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία. Σκέφτομαι επίσης πόσες ευκαιρίες δίνει σε ανθρώπους με δυσκολίες άμεσης επικοινωνίας, που όμως έχουν την όρεξη να ερωτευτούν, να ζήσουν αυτό το συναίσθημα! Άρα ναι, τα social είναι ένα μέσο που βοηθάει τον έρωτα να υπάρξει.

– Πιστεύετε ότι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες είναι εκείνοι που διαρκούν περισσότερο;
Θωμάς Κοτζαμάνης: Μπορεί να έχουν διάρκεια στον χρόνο απασχολώντας τη σκέψη σου και να σε γεμίζουν ερωτηματικά, αλλά κάποια στιγμή απομυθοποιούνται και σίγουρα δεν έχουν τη δύναμη του πραγματικού έρωτα.
Μαργαρίτα Σιώτου: Σίγουρα όχι στην ουσία. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας διεγείρει πολλά εγωιστικά μας κομμάτια, δεν είναι όμως στο βάθος του, ένας ειλικρινής, αυτοκυρίαρχος έρωτας. Είναι ένα παιχνίδι του μυαλού να κυριαρχήσει στην καρδιά. Υπάρχει ο κίνδυνος όμως να διαρκέσει περισσότερο καθώς το μυαλό, μας παίζει διάφορα παιχνίδια και μας σπρώχνει πολλές φορές να χάσουμε τον έλεγχο και να στρέψουμε την ουσιαστική μας προσοχή αλλού.

– Υπάρχει ιδανική σχέση και αν ναι ποια είναι;
Θωμάς Κοτζαμάνης: Για κάθε άνθρωπο το ιδανικό είναι διαφορετικό. Το ιδανικό για μένα σε μία σχέση είναι η ειλικρίνεια, ο σεβασμός – ο αλληλοσεβασμός.
Μαργαρίτα Σιώτου: Η πιο ιδανική σχέση που έχω συναντήσει είναι αυτή που έχω με τον σκύλο μου. (Λέω αστειευόμενη εν μέρει). Δεν υπάρχει ιδανική σχέση, δεν υπάρχει τέλειο. Είμαστε ατελείς, εν εξελίξει άνθρωποι, κυριευμένοι από τα πάθη μας και από τις ανάγκες ενός κατώτερου εγωιστικού εαυτού. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι είμαστε κυριευμένοι από το τώρα. Άρα έτσι και οι σχέσεις διέπονται από τις ανθρώπινες ανάγκες, από το παρελθόν μας, από τις εμπειρίες μας και όσα κουβαλάμε στην πλάτη, τα οποία όταν μπορούν να ακουμπήσουν σε ένα άλλο ον, και να κουμπώσουν, ίσως και να αγγίξουν μια καλή εκδοχή του ιδανικού.

– Υπάρχει ελευθερία μέσα σε μια σχέση ή είναι ένας αγώνας κυριαρχίας;
Μαργαρίτα Σιώτου: Αν δεν νιώθεις ελεύθερος με τον εαυτό σου, δεν μπορείς να νιώσεις ελεύθερος μέσα σε μια σχέση. Η ελευθερία είναι προσωπικός αγώνας, προσωπική εμπειρία και δουλειά. Χωρίς προσωπική δουλειά και κόπο, είναι πολύ δύσκολο να νιώσεις ελεύθερος σε μια σχέση. Ιδιαιτέρως, σε μια κοινωνία που μας γαλουχεί στο ότι η επιτυχία του ενός, δεν είναι συλλογική διαδικασία, αλλά προσωπική και μάλιστα με κάθε κόστος, ακόμα κι αν αυτό το κόστος καταστρέφει ένα άλλο ον.
Θωμάς Κοτζαμάνης: Πάντα πρέπει να υπάρχει ελευθερία μέσα σε μια σχέση. Αν εγκλωβίσεις τον άλλο ή προσπαθήσεις να του επιβληθείς και να κυριαρχήσεις επάνω του , τότε η σχέση καταστράφηκε.

– Τι σας ενοχλεί περισσότερο στον άλλο;
Θωμάς Κοτζαμάνης: Η υποκρισία, το ψέμα,η έλλειψη σεβασμού και η προσπάθεια επικυριαρχίας.
Μαργαρίτα Σιώτου: Θα αρκεστώ στα βασικά. Η ανειλικρίνεια, η υπεροψία, οι ακραίες συμπεριφορές, η λεκτική και σωματική βία, το να μην σε διέπει ο σεβασμός, η απειθαρχία και το να μην μπορείς να ακούς.

– Θα βάζατε μια σχέση πάνω από την καριέρα σας;
Μαργαρίτα Σιώτου: Αν μου επιτρέπονται τα κεφαλαία, ΝΑΙ. Η δουλειά είναι ένα μέρος της προσωπικής μου ζωής. Οι σχέσεις όμως, είναι αυτό που με κρατάει γερά στη βάση μου. Είμαι συλλογικό ον, και γνωρίζω πως δεν μπορώ μόνη μου. Μου αρέσουν οι μοναχικές στιγμές μου, αλλά δεν θα επιβίωνα σε έναν κόσμο μόνη.
Θωμάς Κοτζαμάνης: Εάν βάλεις μια σχέση πάνω από την καριέρα σου, σημαίνει ότι έχεις επιτρέψει στον άλλο να επιβληθεί στα θέλω σου και προσπαθεί να σε αποτρέψει από κάτι που αγαπάς. Το ιδανικό είναι σχέση και καριέρα να κινούνται παράλληλα.

– Αν αργήσω….συμπληρώστε τη φράση
Μαργαρίτα Σιώτου: Αν αργήσω… φάε!
Θωμάς Κοτζαμάνης: Αν αργήσω…περίμενε λίγο ακόμα!

– Τα μελλοντικά σας σχέδια τι περιλαμβάνουν;
Θωμάς Κοτζαμάνης: Μέχρι τις 14 Απριλίου έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με την υπέροχη ομάδα της Τατού Δέδε στο συγκεκριμένο έργο. Να «ταλαιπωρώ» και να «ταλαιπωρούμαι» κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ από την ταλαντούχα κι αγαπημένη συνάδελφο Μαργαρίτα Σιώτου. Για το άμεσο μέλλον υπάρχουν πλάνα, για τα οποία ωστόσο δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά ακόμα!
Μαργαρίτα Σιώτου: Τα μελλοντικά μου πλάνα περιλαμβάνουν 2 ταινίες. Είναι σε πρώιμο παραγωγικό στάδιο και δεν μπορώ να αποκαλύψω και πολλά, πάντως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τους ρόλους μου σε αυτές. Το ελληνικό σινεμά έχει να δώσει ακόμα πολλά στον κινηματογραφικό κόσμο. Εγώ τουλάχιστον το στηρίζω με όλο μου το είναι!

 

Του Περικλή Μπίκου, 10/03/20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.