Η Άποψή μας

Η Άποψή μας για την παράσταση “SOSiety” από την θεατρική ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ

Η σκηνοθέτιδα και δημιουργός Κατερίνα Μπουζάνη, μαζί με την θεατρική ομάδα ΚΛΕΨΎΔΡΑ μετά την απόσπαση 18 βραβείων (φωτισμού, σκηνοθεσίας, χορογραφίας, ερμηνειών, καλύτερων παραστάσεων) με την συμμετοχή της σε διάφορα θεατρικά φεστιβάλ παρουσίασε μόνο για 3 ημέρες ένα νέο είδος θεάτρου που καταπιάνεται με κοινωνικά ζητήματα, επίκαιρα που αφορούν τους πολλούς. Το έργο ονομάζεται SOSiety.

Ο σκηνικός χώρος ήταν σκοτεινός, είχε μερικές καρέκλες μαύρες επάνω στην μαύρη σκηνή. Στο παραβάν που είχαν ως διαχωριστικό χώρο είχαν τοποθετήσει σύνολα ένδυσης σε αποχρώσεις του μαύρου και του άσπρου. Σίγουρα ο κάθε θεατής θα ήταν υποψιασμένος ότι οι συγκεκριμένες αποχρώσεις ρούχων αλλά και σκηνικού είχαν συμβολικό χαρακτήρα.  Το σκηνικό ήταν λιτό αλλά γινόταν σύνθετο με τους διάφορους φωτισμούς που έκαναν την κάθε σκηνή μοναδική και στην πραγματικότητα μας καθοδηγούσε για το που έπρεπε να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Το SOSiety βασίστηκε στο Άκου Ανθρωπάκο του Βιλχελμ Ραιχ. Είναι ένα έργο που ψυχογραφεί την ανθρωπότητα. Το συγκεκριμένο έργο αντιλαμβανόμαστε πως είναι μια απόπειρα ερμηνείας συμπεριφορών και τάσεων που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας.

Τα πρόσωπα του έργου είναι 3 σε κάθε σκηνή. 3 έχουν σκηνική δράση ενώ τα υπόλοιπα πρόσωπα αντιμετωπίζονται ως κούκλες μαριονέτες και βοηθούν με τις συγχρονισμένες κινήσεις την εξέλιξη του έργου. Ο κάθε ένας από τους τρεις αντιπροσωπεύει διαφορετική μερίδα ανθρώπων. Η πρώτη μιλά μέσω του Άκου Ανθρωπάκο, η δεύτερη μέσω του θύματος και η τρίτη μέσω του καταγγέλοντος.

Κάθε σκηνή πραγματεύεται ένα διαφορετικό θέμα, συζητήθηκε ο ρατσισμός, η θρησκεία, η διαφορετικότητα σε σεξουαλικές προτιμήσεις, η προσφυγιά, έθιγε ακόμη και τις καταχρήσεις ουσιών. Σε κάθε θέμα βλέπαμε 3 διαφορετικές οπτικές. Που ομολογώ ότι λόγω της τελετουργικής σκηνοθεσίας, η παράσταση αποδόθηκε με επιτυχία, και σίγουρα με ακρίβεια. Σε κάθε σκηνή κα οι 3 πρωταγωνιστές βγάζουν τα συμπεράσματα τους για τους ίδιους και την κοινωνία. Τελικό συμπεράσματα ήταν ότι οι άνθρωποι είναι η κοινωνία. Εμείς είμαστε η κοινωνία.

Ήταν ένα έργο ρεαλιστικό, οι συμπεριφορές που αντικρίσαμε σε αυτά τα 60 λεπτά, ήταν συμπεριφορές που βλέπουμε καθημερινά, απόψεις που βλέπουμε καθημερινά, ιδέες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αν μετράει η προσωπική μου άποψη είναι η καλύτερη παράσταση που έχω δει, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες που είδα και έγραψα μέσα στην χρόνια. Αν και πιστεύω δεν ήταν μόνο η δική μου άποψη καθώς και οι 3 μέρες ήταν sold out. Η Θεατρική εμπειρία του SOSiety αξίζει.

Γράφει η Αθηνά Ειρήνη Χατζ Κασσέμ 
14/07/22 Θεατρολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.