Βιβλίο

«ARS THEATRALIS. Mάνος Περράκης» από τις Εκδόσεις Μέλισσα

Αφιερωμένος στην πολύτιμη προσφορά του αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη είναι ο τόμος με τίτλο «ARS THEATRALIS. Mάνος Περράκης» των εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ. Η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά σε μετάφραση του Michael Eleftheriou) κυκλοφόρησε σε επιμέλεια του Δημήτρη Φιλιππίδη με αφορμή τη διοργάνωση ατομικής αναδρομικής έκθεσης για τον αρχιτέκτονα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) και εστιάζει στη ζωή και το έργο του Μάνου Περράκη, θέτοντας στο επίκεντρο τα θέατρα.

Στην παρούσα έκδοση, o βραβευμένος με χρυσό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεατρικού Ντιζάιν και Αρχιτεκτονικής στην Πράγα αρχιτέκτων Μάνος Περράκης συστήνεται στο ευρύ κοινό μέσα από το έργο του, που μετρά 60 χρόνια, 26 θέατρα και πολλά άλλα έργα.

Πρωτοπόρος στον τομέα της θεατρικής αρχιτεκτονικής, ο Μάνος Περράκης αφιέρωσε τη ζωή του στο θέατρο και τους ανθρώπους του, αφότου το 1970 κλήθηκε να διαμορφώσει, και το επέτυχε προτείνοντας πρωτοποριακές λύσεις, τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, σε μια δημιουργική πορεία, έχει σχεδιάσει, κατασκευάσει εξαρχής ή διαμορφώσει σε προϋφιστάμενα κτίσματα πάνω από 30 θεατρικούς χώρους διαφόρων ειδών: θέατρα ανοιχτά, θέατρα κλειστά, με σταθερές ή εναλλακτικές διατάξεις, θέατρα περιστρεφόμενα, ακόμη και πλωτά, θέατρα στον αστικό ιστό αλλά και στο φυσικό τοπίο. Δημιουργεί σε διαρκή διάλογο με όσους αρχιτέκτονες πριν από αυτόν μελέτησαν ανάλογα ζητήματα αλλά και με τους συγχρόνους του, τόσο τους ομοτέχνους του όσο και τους ανθρώπους του θεάτρου, που συνήθως θέτουν τις απαιτήσεις και είναι οι τελικοί αποδέκτες της δουλειάς του.

Στο βιβλίο «ARS THEATRALIS. Mάνος Περράκης», τα θέατρα του Περράκη τεκμηριώνονται με έξοχες φωτογραφίες, λεπτομερή σχέδια, κείμενα εγνωσμένης ερευνητικής αξίας και πλούσιο αρχειακό υλικό. Συμμετέχουν με κείμενα η Δρ Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα (Γενική Διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου), ο Δρ Γιώργης Μαγγίνης (Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη), η Δρ Παρή Καλαμαρά (πρώην Διευθύντρια Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου), ο Δημήτρης Φιλιππίδης (επιμελητής του τόμου, oμότιμος καθηγητής ΕΜΠ), ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ο Tάκης Βοΐλας, ο Κώστας Τσόκλης, ο Νίκος Σηφουνάκης και η Μάρω Αδάμη.

«Το θέατρο… το θέατρο είναι αυτό που συνεργάζεται με όλες τις Τέχνες, τον Λόγο (την ποίηση), τη Μουσική, την κίνηση, το χρώμα, τον χρόνο, την Αρχιτεκτονική. Στο πέρασμά μου, κοντά στα άλλα έργα, κατά τη γνώμη μου σημαντικά κι αυτά, σχεδίασα πάνω από 30 θέατρα, και τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν… Τώρα στο τέλος βλέπω την επιρροή που είχε στη δουλειά μου η Κρήτη, τα γαλήνια βουνά, οι κάμποι το απομεσήμερο, η θάλασσα, αλλά προπάντων η Κνωσός, τα υπέροχα θέατρα της Κνωσού και της Φαιστού. Το ακατόρθωτο.
ΜΑΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ

ΣΚΟΥΦΑ 58, 10680 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3611692
www.melissabooks.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.