Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Μαρία Μπακέα

Συνέντευξη στον Περικλή Μπίκο
01/04/24

Το ΘΕΑΤΡΟ 2510 παρουσιάζει την Mουσικοθεατρική παράσταση «Με φώναζαν ΝτελιΜαρίκα» της Μαρία Μπακέα. Η παράσταση έρχεται να φωτίσει τη ζωή και το έργο της αξεπέραστης Μαρίκας Νίνου, μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Σε μια σκηνική παράσταση που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική και την αφήγηση της ιστορίας της με έναν διπλό μονόλογο, το κοινό ανακαλύπτει την πραγματική ιστορία πίσω από έναν θρύλο που αντηχεί ακόμα και σήμερα.

– Πως γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση “Με Φώναζαν ΝτελιΜαρίκα”;
Πάντα με ιντρίγκαρε η Νύχτα και οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, προφανώς οι άνθρωποι! Πως σκέφτονται, πως κινούνται και τι τους κινεί, γιατί παίρνουν την τάδε απόφαση την συγκεκριμένη στιγμή, ο τρόπος που συνομιλούν, το πάθος για ζωή, κάθε νύχτα. Και αν σκεφτούμε ότι η Μαρίκα Νίνου έφτασε προσφυγάκι στην Ελλάδα, βίωσε την Κατοχή και κατάφερε με όλες τις δυσκολίες που πέρασε να σταθεί στα πόδια της και να λάμψει πάνω στο πάλκο, δίνοντας ρέστα. Ήταν μονόδρομος λοιπόν να ασχοληθώ με την ζωή της Μαρίκας Νίνου και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς ζωντανή μουσική επί σκηνής. Υπήρχε λοιπόν η ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο και έτυχε να συναντηθούμε την κατάλληλη στιγμή.

– Τι ξεχωρίσατε στην Μαρίκα Νίνου ώστε να ανεβάσετε μία παράσταση με τη ζωή της;
Η Νίνου λίγο πριν πεθάνει είχε πει την εξής φράση ¨Σαν άστρο εβασίλεψα..¨ Σε αυτήν λοιπόν τη φράση συμπυκνώνεται ολόκληρη η ζωή της .Όπως βλέπουμε ένα άστρο, εκείνα τα κλάσματα του δευτερολέπτου που πέφτει και χάνεται και που μόνο ένας από την παρέα έτυχε να το δει ή και κανένας. Είναι μαγικό και τραγικό ταυτόχρονα. Η Νίνου λοιπόν σε αυτό το συγκλονιστικά σύντομο ταξίδι της ζωής της, τα έζησε όλα στο κόκκινο, είχε πάθος για τη ζωή, έζησε πέντε ζωές, που λένε.. Όπως έδινε όλο της το “είναι” στις ερμηνείες της, έτσι δινόταν ολοκληρωτικά και στους ανθρώπους, αγαπούσε βαθιά, είχε επιμονή και δεν τα παρατούσε εύκολα.

– Πόσο αφορά τον σημερινό θεατή η ιστορία της;
Αρχικά δεν ήξερα πόσο αφορά τον σημερινό θεατή αλλά βλέπω παράσταση με την παράσταση πως το ενδιαφέρον του κοινού να την γνωρίσει είναι όλο και μεγαλύτερο, άλλωστε το ξερίζωμα, ο πόλεμος και ο έρωτας πάντα θα αφορούν.

– Πως συνδυάζετε στην παράσταση η πρόζα με την μουσική;
Στην παράσταση άλλοτε εμπλέκεται η πρόζα με την μουσική και άλλοτε υπάρχουν ξεχωριστά, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Σίγουρα πάντως το ένα συμπληρώνει το άλλο και δεν θα μπορούσε να υπάρξει λόγος για την ζωή της Μαρίκας Νίνου χωρίς μπουζούκι, χωρίς τραγούδι.

– Πως ήταν η συνεργασία σας με την Δήμητρα Σκλάβου στην δημιουργία της παράστασης;
Με την Δήμητρα έχουμε κοινό ξεκίνημα όταν πριν από περίπου 18 χρόνια παρακολουθήσαμε μαθήματα θεάτρου σε ένα θεατρικό εργαστήρι από εκεί και έπειτα οι δρόμοι μας χωρίζουν, η κάθε μία ακολουθεί την δική της πορεία και βρισκόμαστε τώρα για να δημιουργήσουμε αυτή τη παράσταση. Δύσκολο εγχείρημα γιατί ουσιαστικά σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε άλλες συνιστώσες, διαφορετικά ερεθίσματα. Παρόλα αυτά βρέθηκε ο ενδιάμεσος χώρος και μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε μέσα στην δημιουργική διαδικασία και μέχρι το ανέβασμα του έργου.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που που αντιμετωπίσατε στο ανέβασμα του έργου;
Ολόκληρο το έργο ήταν μια πρόκληση, όπως και κάθε έργο, χαρακτήρας που καλείσαι να χτίσεις-δημιουργήσεις, οτιδήποτε από το πιο μικρό ως και το πιο μεγάλο στην τέχνη αποτελεί πρόκληση.

– Τι σας συγκίνησε ιδιαίτερα στη ζωή της Μαρίκας Νίνου;
Η φωνή της.

– Σε τι μοιάζετε και σε τι διαφέρετε με τη Νίνου;
Σε πολλά και σε τίποτα. Ο άνθρωπος γενικότερα είναι πολυδιάστατο όν, έχει μέσα του τα πάντα από συμπεριφορές, σκέψεις, ο τρόπος που κινείται η σκέψη του σε διαφορετικές καταστάσεις. Όλο αυτό είναι ατελείωτο και αυτό είναι και το συναρπαστικό με το θέατρο. Μέσα από την δημιουργική διαδικασία ανακάλυψα στοιχεία του εαυτού μου που ήταν καλά κρυμμένα αλλά υπήρχαν μέσα μου. Ακόμα και τώρα ανακαλύπτω παράσταση με την παράσταση.

– Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;
Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για αργότερα που όμως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρες για να μπορώ να τις μοιραστώ.

– Τι κερδίσατε από αυτό το ταξίδι έως τώρα;
Είναι μια όμορφη συνύπαρξη ανθρώπων που ξεκινήσαμε από το τίποτα και φτιάξαμε αυτό που φτιάξαμε.. Κείμενο – Σκηνοθεσία, με μεράκι, με αγάπη και συνέπεια για αυτό που τόσο αγαπάμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.