Η Άποψή μας

Η Άποψή μας για την παράσταση «Anna & Margot» της Κων/νας Ράικου σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα στο Θέατρο Βαφείο

Γράφει η Αφροδίτη Φλώρου
09/05/24

Η Κωνσταντίνα Ράικου ακολουθώντας την Άννα Φρανκ και την αδερφή της Μάργκοτ αμέσως μετά το θάνατό τους στο στρατόπεδο των Ναζί λίγο πριν την απελευθέρωση, υπογράφει το έργο Anna & Margot και μας μεταφέρει στη σκοτεινή εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αδελφές Φρανκ βρίσκονται παγιδευμένες σε μια αδιέξοδη αιωνιότητα, σε ένα limbo όπου περνούν το χρόνο τους αναβιώνοντας ξανά και ξανά στιγμές από το παρελθόν των ειρηνικών αλλά και εμπόλεμων ημερών. Το κείμενο αποπνέει τη ζοφερή ατμόσφαιρα των χιτλερικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ταυτόχρονα αναδεικνύει την τρυφερή αδερφική σχέση ανάμεσα στα δύο κορίτσια.

Οι δύο ηθοποιοί (Κωνσταντίνα Ράικου στο ρόλο της Άννας και Φιλία Κανελλοπούλου στο ρόλο της Μάργκοτ) έφεραν στη σκηνή των κόσμο των αδελφών Φρανκ με ενεργά σώματα, δουλεμένη και συγχρονισμένη κίνηση σε επιμέλεια Χριστίνας Βασιλοπούλου. Σχεδόν χορογραφημένες αλλά με ανεπιτήδευτη φυσικότητα δίνουν ένταση και βάθος σε ένα εν πολλοίς αφηγηματικό κείμενο, και κρατούν το θεατή σε εγρήγορση. Η τρυφερότητα του κειμένου μεταφέρεται και επί σκηνής στη σχέση των δύο ηθοποιών, οι οποίες εργάζονται με απόλυτη χημεία και μας πείθουν για την οικειότητα και την αδελφική αγάπη των δύο κοριτσιών. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Δρίβα αξιοποιεί στο έπακρον τις δυνατότητες τόσο του κειμένου όσο και των δύο ηθοποιών. Με ελάχιστα συμβολικά σκηνικά αντικείμενα, εντυπωσιακό φωτισμό και την εξαιρετική πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Salvatore Bezzi πλάθει μια ατμοσφαιρική παράσταση με καθαρή δομή και ζωντανές εικόνες.

To Αnna & Margot είναι παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στη βαναυσότητα του πολέμου και την αδερφική συντροφικότητα. Ένα έργο δυστυχώς πάντα επίκαιρο.

Περισσότερα για την παράσταση ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.