Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει “Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων

Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου

20 Οκτωβρίου 2022 – 20 Φεβρουαρίου 2023

Για να τιμήσει τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ΑΣΚΣΑ) διοργανώνει έκθεση, με τίτλο Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου (επιμέλεια έκθεσης: Ναταλία Βογκέικωφ, Νατάσα Λαιμού, Μαρία Γεωργοπούλου). Η καταλυτική επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στο πνεύμα και την ψυχή της γενιάς που ωρίμασε στα χρόνια του Μεσοπολέμου θα καθορίσει την πνευματική παραγωγή των εκπροσώπων της λεγόμενης Αιολικής αιγαιοπελαγίτικης σχολής της Γενιάς του ’30, όπως και των άλλων προσφύγων πεζογράφων και ποιητών αυτής της περιόδου.

Στην έκθεση που θα ανοίξει στην Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννης της ΑΣΚΣΑ , στις 20 Οκτωβρίου 2022, θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά, με περισσότερα από διακόσια εκθέματα, υλικό (χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης), από τα προσωπικά αρχεία των Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά, Στράτη Μυριβήλη και Γιώργου Σεφέρη που απόκεινται στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής, όπως και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Στον επίλογο της έκθεσης παρουσιάζεται, με τίτλο «Το έπος του άλλου», το αποτύπωμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922 (του «Πολέμου της Ανεξαρτησίας») στην τουρκική λογοτεχνία του Μεσοπολέμου.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Οκτωβρίου 2022 – 20 Φεβρουαρίου 2023 Οργάνωση: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα Επιμελητές έκθεσης: Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan, Νατάσα Λαιμού, Μαρία Γεωργοπούλου Χώρος: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννης, Σουηδίας 54, Κολωνάκι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.